Daidalos Kft
Bemutató terem Modern tárgyaló Társasház Luxus ház Világos lakás Modern nappali Családi ház
Brügmann Salamander Rehau Geneo Rehau Brillant Veka Alphaline MD bluEvolution

Ablak tudástár 1 - Kérdések amelyek Önben felmerülhetnek

Az alábbiakban azokkal a gyakran feltett kérdésekkel és a rájuk adott válaszokkal találkozhat, melyeket a vásárlói információ kérések során gyűjtöttünk össze.

Mi a megfelelő sorrend? Festés? Burkolás? Ablakcsere?

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez, vagy az a helyes sorrend. Több tényezőt is figyelembe kell venni, de cégünk tapasztalata alapján javasolnánk a következő folyamatot.

 1. Minden olyan munkálat elvégzése ami nagy kosszal jár. pl.(betonozás, vakolás).
 2. Festés
 3. Csempézés de az ablak káváját ki kell hagyni azt majd az ablak beépítés után lehet befejezni.
 4. Ablakcsere, ablak beépítés. stb

Nyitás irány, mit jelent a jobbos balos kifejezés?

Az ablakok esetében nyitás irányát úgy határozzuk meg, hogy elképzelve az ablak előtt állva, ha az ablak befelé nyílik és a zsanér a bal oldalon van akkor az ablak balos. Értelem szerűen ez fordítva is igaz. Az ajtók esetében létezik kifelé nyíló, akkor értelem szerűen a külső oldalra képzeljük el magunkat.

Mit jelent az 5,6,7 kamrás profil kifejezés? (műanyag ablak)

A honlapunkon talál képet a Brügmann ablak metszetéről, amin jól láthatóak a légkamrák. Minden műanyag ablak profil légkamrákra van osztva, mivel az egyik legjobb szigetelő anyag a levegő,ez és a beépítési mélység határozza meg a hőszigetelést!Természetesen minél több a légkamra annál jobban szigetel az ablak. A műanyag ablak profilok árait is, a magasabb számú légkamrák drágítják. Megjegyzésképpen a Brügmann ezért dolgozta ki az 5 kamrás rendszerek között a legnagyobb beépítési mélységét mert ezzel felveszi a versenyt, a 6-7 kamrás de kevesebb beépítési mélységgel rendelkező műanyag ablak profilokkal. Tehát a légkamrák mellet nem árt figyelni a beépítés mélységét az ablak profilnak, valamint a profil falvastagságát amely a Brügmann ablak estében 3mm-es falvastagsággal rendelkezik, stabil alacsony árfekvésével ezzel is egyedül álló a piacon!

Mit tartalmaz az ablak ára?

A műanyag ablak ára tartalmazza:

 • a tok árát
 • a keret árát
 • az üveg árát
 • a vasalatok árát
 • a kilincsek árát

Az ablak ára alap esetben NEM tartalmazza :

 • a reluxa, redőny, valamint a rovarháló árát
 • a redőny előkészítés árát
 • az ablak párkányok árát, takaró lécek árát
 • valamint egyéb, műanyag ablak kiegészítőket

Milyen munkálatokkal jár az ablakcsere?

Panellakásokban:

A panellakásokban nem keletkezik építési törmelék, így ott csak az ablak keretet kell kiemelni vagy esetlegesen még a redőnyt bontjuk le. Mint már említettük cégünk az ablak bontásából származó fa törmelékeket díjmentesen elszállítja amelyet hulladék lerakó helyre szállít. Amivel a megrendelőnek számolnia kell ablakcserénél az viszont a por, ezért óvni kell a bútorokat egy ún. festő fóliával, valamint a padló amelyet ugyancsak le kell takarni ezt a fóliát bármilyen barkács áruházban belehet szerezni. Kőműves vagy festő munkálatokra itt jellemzően nem nagyon van szükség, mivel cégünk az ablak beépítés folyamata befejeztével takaróléccel zárja körbe a felületet, így egy esztétikus megoldással hadlyuk el a munkaterületet.

Más típusú épületeknél:

Más típusú épületeknél mint például tégla, y-tong, szerkezeteknél annyi a különbség, hogy az ablakcsere folyamatánál, ablak bontás során a fal szerkezet sérülhet ezért utólagos munka fázisként , kőműves , illetve festő munkálatokra szükség lehet az ablak körül. A takaró lécezés itt nem megoldható a fal egyenetlensége miatt. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ablak beépítés, valamint bontás nem jár különösebb rombolással annál is inkább mert munkatársaink a régi ablak tokot elfűrészelik, ezáltal a falroncsolást ellehet kerülni, valamint így könnyebben kiemelhető az ablak tok. Az ablakcsere általában még egy nagyobb lakásban is ahol esetenként 8-10 ablak van, elvégezhető egy nap alatt !

Mi a különbség ablak és ablak között?

Ha ön egyszerre több cégtől bekér árajánlatot műanyag ablakra, akkor figyelembe kell venni az ablakok közötti különbséget mert a műszaki paraméterek azonos rendszeren belül is eltérőek lehetnek és ez nem mindegy. Vegyünk egy példát, 5 kamrás műanyag ablak, és 5kamrás műanyag ablak között is nagy különbség van, ha az egyik ablak beépítés mélysége 65mm, a másik ablak beépítési mélysége 73mm (jelen esetben a Brügmann), valamint a profil falvastagsága az egyiknek 2mm, a másiknak 3mm akkor a hőszigetelő képessége a Brügmann ablaknak sokkal jobb. Arról nem is beszélve, hogy az általunk forgalmazott műanyag ablak, a Salamander család tagjaként a fehér ablak profiloknál el tudta érni, hogy más ablakprofilokkal szemben a Brügmann ablakprofil nem sárgul be! Ezért ne hadja hogy megtévesszék!

Néhány fontos dolog amire nem árt odafigyelni!

 • Hol gyártották az ablak profilokat?(Tartózkodjon a Kínai, Török, Román ablakoktól ezek jellemzően nagyon gyenge minőségűek).
 • Van e minőségi tanúsítvány? Az általunk forgalmazott ablakprofil rendelkezik ISO minősítéssel: TÜV CERT ISO 9001:2000
 • UV álló anyagból készült e? (nem sárgul be a naptól)
 • Milyen üvegezés van az ablakban? A mi ablakaink 1.0W/m2K értékkel rendelkezik

Mit jelent a W/m2K érték?

Azt mutatja meg, hogy az ablak egy négyzetméter felületén mennyi hőenergiát enged át, Wattban mérve akkor, ha a belső, illetve a külső hőmérséklet között a különbség 1 celsius fok. Tehát ha a lakásban 20 celsius fok van, a külső hőmérséklet pedig 19 celsius fok akkor a különbségünk ugye 1 celsius fok, ezért a képletben szereplő mértékegység szerint ez egy K. Ha ablakunk hőátbocsátási értéke azaz U értéke 1W/m2K ez azt jelenti, hogy hogy a fal 1 négyzetmétere 1 fok külső-belső hőmérséklet különbség esetén, 1 Watt teljesítménnyel bír. Ez az energia veszteség egy négyzetméterre csak 0,001 kilówattóra. Ez egy elég jó eredménynek számít annál is inkább mivel a hőmérséklet különbséggel egyenes arányban a feleslegesen elszivárgott energia is nő, 10 fok hőmérséklet különbségnél ez az érték már a tízszerese, egy átlagos családi házon kb 30-40 nm üveg felület van ez az érték itt már 30-40 szeresére nő.

A műanyag ablak tényleg jól szigetel?

A műanyag ablakok valóban jól szigetelnek mivel a Magyarországi klímánál nagyon fontos hogy a hideg, illetve meleg időben bent maradjon a meleg, illetve a hideg. Az előfordulhat, hogy a ház valamelyik sarka ablakcsere után penészedni kezd, ez általában a ház külső szigetelésének a problémája, valamint a nem megfelelő szellőztetés! Korábban ez gyakorlatilag ismeretlen volt mivel a régebbi ablak típusok, elég csekély légellenállást biztosítottak. A régebbi ablak típusok a keskeny keretnek köszönhetően idővel megvetemedtek, ezáltal elveszítették a hőszigetelő képességüket így gyakorlatilag az utcára fűtöttünk. A mai modern műanyag ablak korszerű rendszerének köszönhetően viszont, nagy mértékű energia megtakarítás érhető el. A jelentős szigetelés javulás azonban újabb problémákat váltott ki, megjelent a páralecsapódás jelensége az üvegen, penészképződés a sarkokban az éleken, és az egyre jobban romló lakó klíma. Ezért szükségessé vált az automatikus szellőztetés, valamint a rendszeres levegő cserének az igénye. A folyamatos és megfelelő légcsere a lakok számára is különösen fontos, ezt a következő pontunkban ismertetjük.

A szellőztetés lehetőségei!

Résszellőzés:

Ilyenkor az ablak részlegesen van nyitva pl búko ablak bukó állásban.A résszellőzés így kis mennyiségű levegő beáramlást nyújt ami azt eredményezi ,hogy sokáig kell ebben az állásban hagyni az ablakot a megfelelő levegő kicseréléséhez. Ez pedig erősebb ki hüléshez vezethet.

Átáramló szellőztetés:

Ilyenkor az ablak szárnyakat teljesen kitárjuk kb 4-5 perc alatt a teljes helyiség levegője kicserélődik így ezzel sokkal eredményesebb átszellőzést tudunk biztosítani, valamint a falak nem tudnak kihűlni így a hőveszteség is kicsi.

Keresztszellőzés(huzat)

A keresztszellőzésnél az összes nyílászáró ablakát ki kell nyitni így az huzat hatására már 2-3 perc alatt kicserélődik a levegő ez álltal ez eredményesebb szellőztetést biztosít! Figyelmükbe ajánlanám, hogy léteznek automata szellőztető rendszerek amit az ablak keretbe belehet építeni, ennek ugyan felára van de egy épülő családi háznál ez megtérülő befektetés és biztosított a megfelelő szellőztetés pláne akkor érdemes ha sokszor nem tartózkodik otthon senki.

Mit kell figyelembe venni az árajánlatokban.

Az árajánlatok bekérése után sok szempontot érdemes figyelembe venni. A műanyag ablak csere alkalmával az ajánlatok/megrendelések több dologból tevődnek össze. Ezek a tételek a nyílászáró, az ablakpárkány, takarólécek,(csak panellakásoknál alkalmazzuk általában), ablak beépítés, bontás, helyre állítás, szállítási költség, és a törmelék elszállítási díja. Amennyiben az árajánlat kérelemnél jelzi a megfelelő tételeket, akkor el kerülhető, hogy az ablak beépítés költsége eltérő legyen a leadott árajánlathoz képest. Különösen a helyreállítási munkálatoknál kell figyelni mert a festés/kőműves munkálatok nincsenek benne az ajánlatban csak ha a megrendelő külön jelzi ezt felénk.

Megjegyeznénk, hogy a nálunk vásárolt műanyag ablak beépítés során cégünk nem számol fel bontási munkálatokat, bontási hulladék szállítási költséget, mivel ezt a cégünk ingyenesen elvégzi a megrendelőinek akik nálunk rendelik meg az új ablakokat!

A nyílászáró árajánlatok összehasonlításánál nagyon fontos a műszaki tartalom, a profil mélysége, a kamrák száma, a vasalatrendszer az üveg hő áteresztőképessége( K).Ezeket a tényezőket ha figyelembe vesszük akkor nemérheti meglepetés,a (K) tényező minél alacsonyabb annál jobb a hőszigetelése az adott üvegnek megrendeléskor kérjen tájékoztatást ezekről az adatokról.

Mik azok az előnyök amit a műanyag ablak nyújt?

A műanyag ablak előnye a fa és alumínium nyílászárókkal szemben az hogy a műanyag ablakot nem kell festeni 4-5 évente, nem vetemedik el, UV állóbb, valamint sokkal kedvezőbb az ára és nagy szín skálából válogathat főleg az általunk forgalmazott Brügmann ablak.

A műanyag ablak alacsonyabb ára nem azt jelenti, hogy ezáltal nem jó az ablak, vagy gyengébb a minősége, hanem azt jelenti, hogy a műanyag ablak gyártási mennyiségben sokkal több az egész világon mint a fa vagy alumínium ablak esetében. Ezenkívül ne feledkezzünk meg a hőszigetelő képességéről, a műanyag és más ablakok hőszigetelését U értékben jelölik. A ma korszerű műanyag ablakok értéke 0,7 és 1,4 K érték között mozog. A magas hőszigeteléssel csökkenti az energia számláját ennek következtében a műanyag ablak befektetése kb 1-2 éven belül megtérül attól függően, hogy mekkora lakásról, vagy családi házról van szó.

A műanyag ablak előnye még a hangszigetelés amiről nem sokan beszélnek pedíg ez is nagyon fontos. Az általunk forgalmazott műanyag ablak két rétegű hagyományos 1.0 üvegezéssel 33db tud. A hangszigetelés különösen akkor fontos ha az ingatlan forgalmas zajos út közelében helyezkedik el, egy átlagos forgalmi utca zaj kb 30-35 db hanghatás bír. Ami ugye azt jelenti, hogy ha ön egy átlagos forgalmi zaj mellett, lakik és egy átlagos üvegezéssel rendelkező műanyag ablakot rendel, akkor is egy magas minőségű műanyag ablakot vásárolt. Lehetőség van az üvegezéssel arra hogy akár 58 db hanghatást érjünk el, ez természetesen felárral rendelkezik de csak ott van rá szükség ahol tényleg magasan az átlagos szint felett van a hanghatás.

Tehát összegezve elmondható, hogy a műanyag ablak a legideálisabb választás ha ön rendkívül magas ár/érték arányú terméket szeretne vásárolni!

Ajánlat kérés

Teljes körű szakmai és kereskedlmi információ: 0036-70-505-6374, Fax:+36 27 301 403


Márka partnerek
Daidalos Kft. 2013
© 2014 Copyright - Daidalos Kft. Műanyag ablak forgalmazás, műanyag nyílászáró beépítés - Minden jog fenntartva!