Daidalos Kft
Bemutató terem Modern tárgyaló Társasház Luxus ház Világos lakás Modern nappali Családi ház
Brügmann Salamander Rehau Geneo Rehau Brillant Veka Alphaline MD bluEvolution

Ablak tudástár 3 - Amit tudni kell az ablakokról

A penészedés megakadályozása

Az előfordulhat, hogy a ház valamelyik sarka ablakcsere után penészedni kezd, ez általában a ház külső szigetelésének a problémája, valamint a nem megfelelő szellőztetés!

Korábban ez gyakorlatilag ismeretlen volt mivel a régebbi ablak típusok, elég csekély légellenállást biztosítottak. A régebbi ablak típusok a keskeny keretnek köszönhetően idővel megvetemedtek, ezáltal elveszítették a hőszigetelő képességüket így gyakorlatilag az utcára fűtöttünk. A mai modern műanyag ablak korszerű rendszerének köszönhetően viszont, nagy mértékű energia megtakarítás érhető el.

A jelentős szigetelés javulás azonban újabb problémákat váltott ki, megjelent a páralecsapódás jelensége az üvegen, penészképződés a sarkokban az éleken, és az egyre jobban romló lakó klíma. Ezért szükségessé vált az automatikus szellőztetés, valamint a rendszeres levegő cserének az igénye. A folyamatos és megfelelő légcsere a lakok számára is különösen fontos, ezt a következő pontunkban ismertetjük.

A szellőztetés feladata

Egy modern szellőztető rendszernek nem csak a levegő nedvességtartalmát , hanem több feladatot is meg kell oldania. A folyamatos levegő csere a lakók számára is nagyon fontos ezért a berendezéseknek a következő kritériumoknak is meg kell felelnie. A szoba nedvességtartalmának szabályozása, az elhasznált levegő cseréje, a szag és káros anyagok cseréje, hőmérséklet szabályozás, levegő mennyiség biztosítása a tűzhelyhez.

A szellőztetés lehetőségei!

Résszellőzés:

Ilyenkor az ablak részlegesen van nyitva pl bukó ablak bukóállásban. A résszellőzés így kis mennyiségű levegő beáramlást nyújt ami azt eredményezi, hogy sokáig kell ebben az állásban hagyni az ablakot a megfelelő levegő kicseréléséhez. Ez pedig erősebb kihűléshez vezethet.

Átáramló szellőztetés:

Ilyenkor az ablak szárnyakat teljesen kitárjuk kb 4-5 perc alatt a teljes helyiség levegője kicserélődik így ezzel sokkal eredményesebb átszellőzést tudunk biztosítani, valamint a falak nem tudnak kihűlni így a hőveszteség is kicsi.

Keresztszellőzés(huzat)

A keresztszellőzésnél az összes nyílászáró ablakát ki kell nyitni így az huzat hatására már 2-3 perc alatt kicserélődik a levegő ez által ez eredményesebb szellőztetést biztosít! Figyelmükbe ajánlanám, hogy léteznek automata szellőztető rendszerek amit az ablak keretbe belehet építeni, ennek ugyan felára van de egy épülő családi háznál ez megtérülő befektetés és biztosított a megfelelő szellőztetés pláne akkor érdemes ha sokszor nem tartózkodik otthon senki.

Hőszigetelés

Az utóbbi időben egyre jobban teret nyert az ablak hőszigetelése, mivel az épület energia vesztesége leginkább az ablakokon távozik .A megnövelt beépítési mélységgel, valamint a kamra számoknak növekedésével, a hőtakarékossági eljárás során I. osztályba sorolja a műanyag ablak szerkezeteket. A legmodernebb hőszigetelő üvegezésekkel már az U érték = 1.0W/m2K alá kerülése is reális. A hőszigetelt üveg szerkezetről itt olvashat bővebben.

Három kamra fölött a jobb hőszigetelésért

A gyártóknak az utóbbi évek szigorításának következtében arra kellet törekedni, hogy a profil rendszerek hőszigetelési értékét javítsák. A műanyag profilok értékének megkellet közelíteni az üvegezés hőátbocsátási értékét. Amíg a két kamrás profilok háromkamrás profilokra való növelése említésre méltó javulást hozott,a kamrák számának további növelése nem hozta meg a kívánt eredményt. Ezért a problémát az ablak profilok újj geometriai felépítése, valamint a beépítési mélység növelése a 70mm ablakprofil, vagy annál nagyobb beépítési mélység hozta meg. Ezáltal let elérhető, hogy az alap merevítéssel a 1.2W/m2K érték ma már 0.98W/m2K Uf érték alatt is megoldható.

Az új ablak megéri a befektetést

A régi és elavult rossz ablak okozza a legnagyobb energia veszteséget, mivel ez az épület homlokzatának a legérzékenyebb része. Az új kiváló minőségű műanyag ablak kiválóan tömít, ezért nagyon sok pénzt lehet megtakarítani.

Biztonság betörésvédelem

A betörésvédelem lényegében az ablak profilnál kezdődik, a mai világban sajnos nagy igény van a biztonságra, valamint a védelemre. Az ingatlanunkban lévő anyagi értékek védelme nagymértékben függ a nyílászárók védelmi minőségétől. A megnövelt profilvastagság nagymértékben erősíti a vasalatok kiszakítási minőségét, valamint a lezárható kilincs kialakítások tovább növelik a biztonságot. Az ablak profil közepén elhelyezkedő gát megakadályozza, hogy a betörőszerszám a vasalatot elérje.

Ajánlat kérés

Teljes körű szakmai és kereskedlmi információ: 0036-70-505-6374, Fax:+36 27 301 403


Márka partnerek
Daidalos Kft. 2013
© 2014 Copyright - Daidalos Kft. Műanyag ablak forgalmazás, műanyag nyílászáró beépítés - Minden jog fenntartva!